Kotona alkoi varsinainen työ, kun pk:t piti pilkkoa pieniksi paloiksi. Möhkäleet oli halkaisijaltaan n. 30 centtisiä järkäleitä. Ei muuta kun terävin veitsi kouhaan ja niitä pilkkomaan, kyllä otti voimiin toi pilkkominen, kirveellä olis ehkä saanu paremmin, mutta siitä olis tullu hirvee sotku. Yleiskoneella saatiin vähän murskattua hienoksi jauheeksi, kunnes koneen terät huusi hoosiannaa, ja se oli siinä. Parempi kone olis tarvinnu olla. Ei siinä ole oikestaan merkitystä onko jauhetta vai paloja, teeksi kun tulee. Paloja voi käyttää uudestaankin n. 3 kertaa. Mutta pitää muistaa väliaikoina laittaa ne jääkaappiin. Jauhetta voi käyttää sellaisenaan. Sitten kun paloittelu oli tehty, palaset laitettiin uuniin 50 asteeseen 6 tunniksi, luukku hieman auki, niin että kosteus haihtui pois. Tämä olis onnistunu myös sähkösaunassa, mutta se ei saa nousta ton 50 asteen. Tarkoitus on kuivata, ei kypsyttää. :) Kun kosteus on poissa, ei ole homeen muodostumisen vaaraa. Sitten lasipurkkeihin ja komeroon. Maistoin teetä eilen, ja pk ei maistu miltään, mutta luomuhunajan kanssa se toimii hyvin.
Huom! Pakurikäävän keräämiseen tarvitaan aina metsänomistajan/maanomistajan lupa.
Tietoa täältä: http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/
Tässä kuvia projektista ja sen etenemisestä.
Toinen projekti oli Pihkasalvan teko. Pihkasalva on tarkoitettu ihovaurioille, esim. palovammoihin, haavoihin ja ihottumiin. Tässä salvassa käytin oliiviöljyä, mehiläisvahaa, ja kuusen pihkaa. Salvan tekoon meni noin. 2 h. + metsäreissu 1 h. Pihkaa piti vahtia varmuuden vuoksi koko ajan ettei ala kiehumaan, tarkoitus oli vain lämmittää ja sulattaa. Salvaa säilytetään jääkaapissa. Ja tuo valmis salva kestää noin vuoden verran hyvänä.
Lasipurkki vesihauteeseen. Tämä vaihe kestää noin 1 h. Odotetaan kunnes kova pihka alkaa tulla mössöksi ja puutikulla voi sekoittaa aina välillä.
Toinen lasipurkki valmiiksi viereen, tässä käytin suodatinmateriaalina vanhoja puhtaita sukkahousuja.
Vanhoja puhtaita pilttipurkkeja salvaa varten. Upotin nuo hetkeksi kiehuvaan veteen, että tuli puhtaiksi.
Kaadoin epämääräisen näköiseen pihkamössöön oliiviöljyä, melkein saman verran kun pihkaa.
Sekoitin aina välillä, kunnes mössö liukeni melkein kokonaan öljyyn. Ja oliiviöljyn väri muuttui sinapin väriseksi. Tämä vaihe kesti n.1 h.
Kaada koko öljyseos toiseen purkkiin varovaisesti.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhGLOAiX08vAgKfEwIVv0ItKfrlNJOM_uttjTYGbDopjuG1nE-mnJVaXU2rjYctviVDrAp78LRWYaYXPNIj0bPRljdbpTJfvrqGkZJf4NYX5BqApbLeOmJ0rLz_2wImemgOi8qJS5zZZGRg/s1600/WP_001491.jpg)
Jäljelle jää epäpuhtaudet. Tämä eka lasipurkki meni roskiin. En ruvennut pihkaa irrottamaan lasipurkista, liian iso vaiva.
Lasipurkki öljyseoksineen vesihauteeseen ja sekoitin muutaman pienen palan mehiläisvahaa joukkoon, kunnes ne suli.
Purkita. Anna olla noin 1 h. huoneenlämmössä, kunnes alkaa kovettumaan. Laita sitten jääkaappiin ja säilytä siellä. Muista ottaa aina purkista lusikalla, ettei sormista tule pöpöjä salvaan. Ja laita etiketti johon kirjoitat päivämäärän. :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti